Vegyes (virág) méz

Aranysárga vagy barna színű méz, viszonylag rövid idő alatt megkristályosodik, de ez nem jelenti a méz minőségi romlását, ez egy természetes folyamat. A kristályosodásnak indult krémméz kellemes csemege. Sütéshez kiválóan alkalmas. Többféle növény nektárjából készül, ezért íze, zamata, jellege nagy mértékben függ a termelés helyétől és idejétől. A tavaszi vegyesméz főként gyümölcsfák, fűzfafélék, gyermekláncfű, juharfélék, esetleg repce nektárjából készül, a nyári vegyesméz leginkább napraforgó, lucerna, tarlóvirág, herefélék, tök, valamint mindkét esetben a réteken, árok- és folyópartokon virágzó különféle növények nektárjából származik.

Mindezek közül az Alföldön a legnagyobb jelentősége a hatalmas területeken termesztett napraforgónak van, a díszes növény az akác után a második legfontosabb méhlegelővé lépett elő. Az utóbbi évtizedekben kitenyésztett különféle hibridek jelentős része – kedvező körülmények között – kiválóan mézel és éppen abban az időszakban virágzik, amikor más élelemforrás elvétve áll a méhek rendelkezésére.

Hozzászólás